2016. május 1., vasárnap

Házi készítésű lasagne Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú sütemény lisztből


A kísérletezési fázis tovább folytatódik, szépen sorban el szeretném készíteni a család legkedveltebb szénhidrátos ételeit a Zellei Tündi féle csökkentett szénhidráttartalommal bíró (cukorbetegek és fogyni vágyók is fogyaszthatják) lisztekből. Lisztekről a leírást itt találjátok: ZelleiTündi lisztek

Beszerzési forrás: Mediline Üzlet Hűvösvölgyi út

Receptek Zellei Tündi lisztekhez: Receptek

Lasagne receptet is találtok Tündi recept gyűjteményében, melyet átalakítás nélkül én is használtam.

Lasagne recept

Hozzávalók: (8 adaghoz)


a friss tésztához
4 egész tojás
egy nagy csipet só
28-30 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez

a sajtmártáshoz
1 liter tej/növényi tej
4 evőkanál Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
10 dkg trappista sajt
5 dkg parmezán sajt plusz a tetejére
só, bors

a paradicsomos marharaguhoz
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
50 dkg darált hús
só, bors
olívaolaj
5 dl passata vagy friss passzírozott paradicsom
1 doboz olasz darabolt paradicsom
friss zsálya, rozmaring, bazsalikom

Az elkészítés teljes menete ezen a linken található:





Nagyon fontos, hogy vékonyra nyújtsd a tésztát, majdnem kétszer ekkora is tud lenni, mert akkor lesz finom és élvehető a lasagne,ha a tészta vékony. Amikor sül, úgyis kicsit megdagad, szóval tényleg nagyon nagyon vékonyra kell nyújtani. Én kézzel nyújtottam, mert még nincs hozzá gépem (de azt hiszem hamarosan be kell szereznem egyet))))


Nekem 18 db. egyenként 9x18 cm tésztám lett. 



az én Jénaim 19x25 cm-es. 3 db kellett egy sorba és 4 sor tésztára volt szükségem.


Rétegezés: sajtmártás, tészta, szósz, sajtmártás tészta, szósz....és így tovább, sajtmártással zárjuk és parmezános-trappista sajtos keverékkel szórjuk meg a tetejét. 



170-180 fokos sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük. Ha a sajt nagyon pirulna, letakarhatjuk sütőpapírral, hogy a tészta biztosan jól megpuhulhasson (ezért is kell nagyon vékony tészta)




A maradék tésztát pizza vágó segítségével hosszú csíkokra vágtam.


Bolognai készült belőle. A tészták a főzés alatt megnőttek, tehát tényleg lehetett volna még vékonyabbra, szeritnem 20-22 db tészta is kijön ebből a mennyiségből, ha igazán vékonyra nyújtjuk. 








Nincsenek megjegyzések: