2016. május 27., péntek

Epres bodzadzsem cukormentesen

Fantasztikus ízkombinációt tudunk elérni, ha epret és a bodzát párosítjuk. Ez a recept cukor mentes. ZelleiTünditnél találtam.




Miután május vége van, a kertünket is átjárja a bodza virág illata. Érdemes mindenképpen olyan helyről szedni a bodzát, ahol nincs az út mellett, tehát nem kell félni, hogy szennyeződések borítják, hiszen akkor érhetjük el a legjobb és legízesebb hatást, ha  a virágokat nem mossuk meg feldolgozás előtt. Ha mindenképpen meg szeretnénk mosni, ezt folyó víz alá téve gyorsan tegyük meg. Csak azokat a bodzavirágokat dolgozzuk fel, melyek virága már teljesen kinyílt.

Eredeti recept, cukros változatban:



  

Bodzás eperlekvár (Cukormentesen)

Hozzávalók:

1,2 kg eper (3 db. 530 gr üveghez)
 1/2 lime leve
1/2 citrom leve
20-30 gr eritritol izlés szerint
1 tk stevia
1 tk pektin
1 tk citromsav, hogy ne barnuljon meg
12-22 db bodzavirág (virágai lecsipegetve, vékony szárak maradjanak, de a vastagokat én nem tettem bele)



A megtisztított epreket mossuk meg jól, majd csepegtessük le egy szűrőedényben. Ha nagyok vágjuk kisebb darabokra, majd tegyük egy tapadásmentes  lábasba, szórjuk rá az eritritolt, tegyük hozzá a bodzavirágot, és jól keverjük össze. Állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni, majd forraljuk még körülbelül tíz percig kis lángon míg a habját el nem fövi. Adjuk hozzá az alma  pektint, elkeverjük benne, végül a citromsavat. Újra felforraljuk és már kész is. Ha túl hígnak találjuk a dzsemet, mert az eper több levet eresztett, akkor tegyünk hozzá még a pektinből egy picit. Töltsük tisztára mosott üvegekbe a még forrásban lévő lekvárt. Azonnal zárjuk le tetejét, és utána pár percre állítsuk fejre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéshez. Tegyük pokrócok közé, amíg teljesen ki nem hűnek, majd mehet a kamrába, hogy egész télen jó szolgálatot tehessen, feltéve, ha marad belőle....





Nincsenek megjegyzések: