2016. április 28., csütörtök

Ünnepi zsemlék Zellei Tündi módra

Hosszas keresgélés után kijelenthetem, hogy megtaláltam a család számára megfelelő liszteket, hogy saját magam készíthessek egészséges, mégis finom péksüteményeket. Pancsim nagyon kritikus, eddigi próbálkozásaimat még megkóstolni sem volt hajlandó, de ma reggel pl. három ilyen kis aranyos zsemlécskéből kért szendvicset a suliba. Ennél nagyobb elismerés nemigen létezik, én annyira, de annyira boldog vagyok ettől. Így aztán meg is kaptam a következő projekteket: Palacsinta, Pizza, Lasagne....de nem lesz annyira nehéz dolgom, mert Tündi receptjei között  mindegyik megtalálható,
Tehát kísérletezésre fel...

Itt szereztem be a liszteket: Mediline
Mai zsemlécskék ZelleiTündi ünnepi zsemlék recept alapján készültek,  egyetlen egy apró változtatással, én mindig futtatom az élesztőt, most sem tettem ezt másképpen. Ezért a víz mennyiségét csökkentettem és 0.5 dl tejben és a fruktózban felfuttattam az élesztőt. 

Hozzávalók: (18-20 db 5 dkg zsemlécskékhez)

- 50 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidrát tartalmú liszt keverék kenyerekhez (Kenyér liszt
3 dl langyos víz
0.5 dl tej az élesztő felfuttatásához (elhagyható és vízre cserélhető)
1 tk fruktóz
3-4 tk. Himalája só
3 dkg friss élesztő
3 ek olivaolaj

A zsemlécskék tetejére jöhet szezemmag, fekete szezámmag, lenmag, mák, napraforgó mag, vagy csak egyszerűen magmix)
A lisztbe belekeverem a sót. A tejben és fruktózban felfuttatom az élesztőt. Lyukat készítek a liszt közepébe, beleöntöm, majd hozzá öntöm a vizet (én kisebb mennyiségben adagoltam, nehogy sok legyen) és hozzá adom az olajat is.( Figyelem!!!!! Tökéletesen működik úgy is a recept, ha az élesztőt belemorzsoljuk a lisztbe és nem futtatjuk, ekkor a tej elhagyható, helyette ennyivel több vizet fog kívánni a tészta)  Én kézzel dagasztottam, de géppel is dagasztható, addig, amíg lágy tésztát nem kapunk.  Meleg helyek kb. egy órán keresztül kelesztjük (kelesztő tál is lehet)
Kelés után kb. 5 dkg darabokra vágjuk és egy szilikonos sütő papírral bélelt tepsibe rakjuk, úgy hogy a zsömlék között még maradjon hely, mert még tovább fognak kelni és nőni a sütés alatt is. 


A zsemléket megkenjük vízzel és rászórjuk a kívánt magokat. 


További fél órán keresztül kelesztjük a zsemléket, amíg már szinte össze érnek és 190-200 fokos sütőben 20-25 (nekem 20 perc is volt) készre sütöm őket.
Érdemes figyelemmel kísérni a sülési folyamatot, mert gyorsan pirulnak.


Szóráshoz használt magok


Az eredmény fantasztikusan ízletes (mellékízektől, pl. tojás íz mentes) puha, mégis "vananyagbenne" típusú zsemléket kapunk. 

Második adag zemlék már tényleg lazábbak lettek, mert dagasztás után egyből daraboltam és formáztam. 


Steakes, hagymalekváros szendvics

Sok sok recept között válogathattok: Receptek

Pizza recept: Pizza
Lasagne recept: Lasagne
Palacsinta recept: Palacsinta
És ami még nagyon nagyon izgat: Házi tészta


Nincsenek megjegyzések: