2016. április 27., szerda

Csökkentett szénhidrát tartalmú házi pita és hozzá mártogatós finomságok (Padlizsánkrém, Zellerkrém, Répakrém I. rész))))

Házi pitát már elég régen szerettem volna kipróbálni, mert mi imádjuk ezeket a mártogatósokat, de szerettem volna csökkentett szénhidráttartalmú  alapanyagokból elkészíteni, hogy necsak finomat, hanem egészségeset is együnk. 

A neten megtaláltam Zellei Tündit, akinek csak ilyen lisztjei vannak. Mindegyik lisztet ajánlja cukorbetegeknek, és fogyni vágyóknak egyarát. 
Liszteket itt találtok: Zellei Tündi
Sok sok sok recept Tünditől: Egyéb finomabbnál finomabb recept


Eredeti recept: ITT

Használt recept 6 db nagyobb, vagy 8 db kisebb pita elkészítéséhez

Hozzávalók: 

- 250 gr Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztához beszerezhető ITT
- 160 ml langyos víz
- 50 ml tej az élesztő felfuttatásához (víz is jó, de nekem régi beidegződés, hogy az élesztő tejben fut.)
- 10 gr friss Budafoki élesztő 
- 1 tk. Fruktóz
- 1-2 tk. Himalája só ízlés szerint
- 2 ek. oliva olaj






A langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt. A sót össze keverem a liszttel. A liszthez hozzá öntöm az élesztős tejet és az oliva olajat és dagasztó géppel vagy kézzel össze dolgozom. 
A tészta kissé ragacsos lesz, de úgy lesz teljesen megfelelő. Hat részre osztom és egyesével, enyhén rizslisztezett deszkán gombócot formázom belőlük. 

A gombócokat lisztezett felületen kb. 10-12 cm körré formázzuk.



Sütő papírral bevont tepsibe teszem a kinyújtott pitákat és letakarom őket sütő papírral. Kb. egy órán keresztül kelesztem őket. A sütőt előmelegítem 240 fokra (nagyon fontos a magas hőfok, mert a magas hőfok miatt fog a tészta kettéválni és zsebek kialakulni a pitában. Kb. 5 percig sütöm az egyik oldalukat, majd átforgatom és sütöm tovább a másik oldalukat is.
Érdemes figyelemmel kísérni a sülési folyamatot, mert gyorsan pirulnak.






Zeller krém mártogatós:  

A zellert manapság már rengeteg féle módon fel lehet használni. Ízletes mártogatós készülhet belőle.

Hozzávalók: 

- 1 nagy zeller gumó meghámozva
- 10 gerezd fokhagyma
- oliva olaj a sütéshez
- 1-2 ek. oliva olaj  a krémhez
-zöldfüszerek a sütés alatt (kakukkfű, rozmaring)
-só, bors az ízesítéshez
- 2 ev. mascarpone (aki nem szereti, annak majonéz)

Elkészítés: A zellert meghámozzuk.  Apró kockákra vágjuk, megszórjuk a zöldfüszerekkel,  8 gerezd fokhagymával és meglocsoljuk oliva olajjal. Sütőben 160 fokon elkezdjük sütni.  Amikor szépen színt kapnak a zellerek és megpuhulnak, kiszedjük a fokhagymákat (már nem lesz rá szükségünk) A zellert aprítóban felaprítjuk, a maradék fokhagymákkal. Amikor elkészült a püré, hozzá adjuk a sót, borsot,  oliva olajat és a mascarponet. Összekeverjük és frissen tartó fóliával pár órára fogyasztás előtt hűtőben tároljuk.




Padlizsán krém mártogatós:

Hozzávalók:

1 üveg padlizsánhoz

2-3  gerezd fokhagyma
só és bors ízlés szerint
1-2 ev. oliva olaj
2 ek. mascarpone (aki nagyon nem szereti, annak majonéz)

A padlizsánhoz hozzá adagolom az oliva olajat, mascarpone-t, a zúzott fokhagymát, valamint a sót borsot és összedolgozom. Fogyasztásig lehűtve tárolom.









Füstölt sajtos répa krém mártogatós:

Hozzávalók: 

6 nagyobb sárgarépa reszelve (kisebb reszelőn)
15 dkg füstölt sajt
só és bors ízlés szerint
2 ek. mascarpone (aki nem szereti, annak majonéz)
2 gerezd fokhagyma


A répát lereszelem a kisebb lyukú reszelőn, hozzáadom a füstölt sajtot, sót borsot izlés szerint, fokhagyma nyomóval összezúzott 2 gerezd fokhagymát és a mascarponet. Összekeverjük és fogyasztásig hűtőben hűtjük a krémet. Aki nem szereti a füstölt sajtot, ajánlom helyette a sima trappista sajtot. 






A folytatásban avokado krémet, tojás krémet, tepertő krémet és cékla krémet hozok majd!!! Téged is visszavárlak. 

1 megjegyzés:

Anita írta...

Szia Kriszta!
Nagyon jók a receptek! Ki is fogok egyet-kettőt próbálni, első körben a padlizsán krémedet. Kimaradt, hogy hány padlizsán kell az egy üveghez. Légyszi javítsd ki, mert a család imádja, szoktam csinálni, de kipróbálnám ezt is. Köszi
Illetve szeretném kérdezni, hogy sima liszttel is próbáltad a recepteket? Mennyiben kell változtatni sima liszt esetén?
Köszi! További jó sütést, főzést és kreatívkodást! Anita