Házi pitát már elég régen szerettem volna kipróbálni, mert mi imádjuk ezeket a mártogatósokat, de szerettem volna csökkentett szénhidráttartalmú alapanyagokból elkészíteni, hogy necsak finomat, hanem egészségeset is együnk.
A neten megtaláltam Zellei Tündit, akinek csak ilyen lisztjei vannak. Mindegyik lisztet ajánlja cukorbetegeknek, és fogyni vágyóknak egyarát.
Liszteket itt találtok: Zellei Tündi
Sok sok sok recept Tünditől: Egyéb finomabbnál finomabb recept
Eredeti recept: ITT
Használt recept 6 db nagyobb, vagy 8 db kisebb pita elkészítéséhez
Hozzávalók:
- 250 gr Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztához beszerezhető ITT
- 160 ml langyos víz
- 50 ml tej az élesztő felfuttatásához (víz is jó, de nekem régi beidegződés, hogy az élesztő tejben fut.)
- 10 gr friss Budafoki élesztő
- 1 tk. Fruktóz
- 1-2 tk. Himalája só ízlés szerint
- 2 ek. oliva olaj
A langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt. A sót össze keverem a liszttel. A liszthez hozzá öntöm az élesztős tejet és az oliva olajat és dagasztó géppel vagy kézzel össze dolgozom.
A tészta kissé ragacsos lesz, de úgy lesz teljesen megfelelő. Hat részre osztom és egyesével, enyhén rizslisztezett deszkán gombócot formázom belőlük.
A gombócokat lisztezett felületen kb. 10-12 cm körré formázzuk.
Érdemes figyelemmel kísérni a sülési folyamatot, mert gyorsan pirulnak.
Zeller krém mártogatós:
A zellert manapság már rengeteg féle módon fel lehet használni. Ízletes mártogatós készülhet belőle.
Hozzávalók:
- 1 nagy zeller gumó meghámozva
- 10 gerezd fokhagyma
- oliva olaj a sütéshez
- 1-2 ek. oliva olaj a krémhez
-zöldfüszerek a sütés alatt (kakukkfű, rozmaring)
-só, bors az ízesítéshez
- 2 ev. mascarpone (aki nem szereti, annak majonéz)
Padlizsán krém mártogatós:
Hozzávalók:
1 üveg padlizsánhoz
2-3 gerezd fokhagyma
só és bors ízlés szerint
1-2 ev. oliva olaj
2 ek. mascarpone (aki nagyon nem szereti, annak majonéz)
A padlizsánhoz hozzá adagolom az oliva olajat, mascarpone-t, a zúzott fokhagymát, valamint a sót borsot és összedolgozom. Fogyasztásig lehűtve tárolom.
1 üveg padlizsánhoz
2-3 gerezd fokhagyma
só és bors ízlés szerint
1-2 ev. oliva olaj
2 ek. mascarpone (aki nagyon nem szereti, annak majonéz)
A padlizsánhoz hozzá adagolom az oliva olajat, mascarpone-t, a zúzott fokhagymát, valamint a sót borsot és összedolgozom. Fogyasztásig lehűtve tárolom.
Füstölt sajtos répa krém mártogatós:
Hozzávalók:
6 nagyobb sárgarépa reszelve (kisebb reszelőn)
15 dkg füstölt sajt
só és bors ízlés szerint
2 ek. mascarpone (aki nem szereti, annak majonéz)
2 gerezd fokhagyma
A répát lereszelem a kisebb lyukú reszelőn, hozzáadom a füstölt sajtot, sót borsot izlés szerint, fokhagyma nyomóval összezúzott 2 gerezd fokhagymát és a mascarponet. Összekeverjük és fogyasztásig hűtőben hűtjük a krémet. Aki nem szereti a füstölt sajtot, ajánlom helyette a sima trappista sajtot.
A folytatásban avokado krémet, tojás krémet, tepertő krémet és cékla krémet hozok majd!!! Téged is visszavárlak.
1 megjegyzés:
Szia Kriszta!
Nagyon jók a receptek! Ki is fogok egyet-kettőt próbálni, első körben a padlizsán krémedet. Kimaradt, hogy hány padlizsán kell az egy üveghez. Légyszi javítsd ki, mert a család imádja, szoktam csinálni, de kipróbálnám ezt is. Köszi
Illetve szeretném kérdezni, hogy sima liszttel is próbáltad a recepteket? Mennyiben kell változtatni sima liszt esetén?
Köszi! További jó sütést, főzést és kreatívkodást! Anita
Megjegyzés küldése