2016. április 10., vasárnap

A sokoldalúan felhasználható Hagymalekvár

Kedvelt francia konyha körete a hagymalekvár.  Kiválóan alkalmas szendvicsekhez sajtokkal, vagy bármilyen sült húshoz, vadakhoz vagy akár kacsához is. Könnyű elkészíteni, csak arra kell vigyázni, hogy lassú tűzön készüljön, nehogy a hagyma odaégjen. Sűrű, karamelles állag elérése a cél a  készítés során. 


Hozzávalók: 

4 ek vaj
10 kisebb fej lilahagyma
3 ek kókusz virág cukor
himalája só
frissen őrölt bors
friss kakukkfű felaprítva
2-3 ek balzsamecet
1 ek balzsam esszencia


Serpenyőben a vajat felolvasztom és hozzá adom a cukrot. Addig kavargatom, amig a cukor karamellizélódik, majd hozzá keverem a vékonyra felkarikázott lilahagymát.  A keveréket addig párolom, amig a hagyma meg nem puhul. Izesítem frissen őrölt borssal és frissen tört himalája sóval. Tovább párolom, amig ragacsos állaga nem lesz, hasonlítania kell egy lekvár állagához.  Amikor már elértük a kívánt állagot, löttyintsük hozzá a balzsamecetet és pároljuk tovább, amig a balzsamecet el nem párolog. Legvégén adjuk hozzá a balzsamecet esszenciát, mellyel szép sötét lila színt tudunk  elérni. Várjuk meg, amig kihül és kanalazzuk csatos üvegbe. Hűtőben sokáig eláll, ha lesz ideje, nálunk pár nap alatt elfogy ez a mennyiség. 






Igazán finom ízharmóniát tudunk elérni, ha  sajtok mellé kínáljuk. Kenyérpirítóban pirítsunk kenyér szeletkéket, helyezzünk rá egy szelet camembert sajtot és halmozzunk a tetejére egy kupac hagymalekvárt. Díszítsük petrezselyem zölddel és már tálalhatjuk is az inycsiklandó falatokat. 

Jó étvágyat!!!






Isteni finom marha steakel is, a megpirított kenyérre kanalazzuk. A steaket ráhelyezzük, díszítjük petrezselyem zölddel és balzsam esszenciával. Ellenállhatatlan húsimádók nagy kedvence garantáltan. 







A szülinapon mi mindkét variációt elkészítettük! 




Nincsenek megjegyzések: