Ezzel a fajta libamáj készítési eljárással Villányban találkoztunk tavasszal Malatinszky Csaba Kúriája jóvoltából. Valami mennyei manna, aki "libamájas", annak kihagyhatatlan csemege. A gyömbér és fokhagyma íze, a nagy szemű sóval és ebben a csatos üvegben gőzölve jajjj, már ennek hallatán is összefut a nyál a számban. Hideg előételnek vendégvárásra tökéletes, kaláccsal és fehér borral egészen elképesztő az összhatás.
Semmilyen plusz zsiradékra nincs szükség a sütés folyamán, elegendő lesz az, ami kisül a libamájból.
Hozzávalók:
nagyobb csatos üvegenként 4 szelet kisujjnyi vastagságú libamáj
3-4 fokhagyma szelet
1 nagy szelet gyömbér
Maldon nagyszemű só
Sütés előtti állapot
A csatos üveg aljára teszek 3-4 szelet fokhagymát és egy nagyobb szelet gyömbért. A libamájat felszeletelem kb. kisujjnyi vastagságú szeletekre és a csatos üvegbe helyezem a fokhagyma és a gyömbér tetejére. Megszórom egy csipet Maldon nagy szemű sóval (nem kell túl sok, nehogy a máj megkeményedjen), majd újra két szelet libamájat terítek a csatos üvegbe és kicsit szintén megsózom. Lezárom az üveget és egy magas falú tepsibe vízgőzbe teszem sülni. A tepsit kb. a csatos üveg magasságának feléig töltöm meg forró vízzel. Beállítom a sütőt 70 fokra és 50 percig vízgőzben sütöm. Kiveszem a sütőből és teljesen kihűtöm, fogyasztásig hűtőben dermesztem meg a libazsírt teljesen. Pirított kaláccsal és száraz fehér borral tálalom. Mennyei!!!!!!
Maldon nagyszemű só és gyömbér
Libamáj hűtés közben csatos üvegben. Mivel a sütés után nem nyitottuk fel a csatos üveget, rendesen légmentesre sikerült,így nem feltétlen kell azonnal elfogyasztani, hűtőben két három hétig is elállnak, feltéve, ha meg tudjuk állni a falatozást :-)
Csabáról és borairól bővebben itt olvashattok: Malatinszky Kúria Szerintem az egyik legjobb, ha nem a legjobb borász kis országunkban. Ha Villányban és környékén jártok, ne hagyjátok ki! Előre egyeztetve csoportoknak tart borkóstolást, menüsorral. A mi kis csapatunk minden alkalommal megfordul nála!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése