2016. szeptember 28., szerda

Ismerkedésem a libamájjal II. Libamáj csatos üvegben sütve gyömbérrel és fokhagymával

Ezzel a fajta libamáj készítési eljárással Villányban találkoztunk tavasszal Malatinszky Csaba Kúriája jóvoltából. Valami mennyei manna, aki "libamájas", annak kihagyhatatlan csemege. A gyömbér és fokhagyma íze, a nagy szemű sóval és ebben a csatos üvegben gőzölve jajjj, már ennek hallatán is összefut a nyál a számban. Hideg előételnek vendégvárásra tökéletes, kaláccsal és fehér borral egészen elképesztő az összhatás.




Semmilyen plusz zsiradékra nincs szükség a sütés folyamán, elegendő lesz az, ami kisül a libamájból. 


Hozzávalók:

nagyobb csatos üvegenként 4 szelet kisujjnyi vastagságú libamáj
3-4 fokhagyma szelet
1 nagy szelet gyömbér
Maldon nagyszemű só

Sütés előtti állapot


A csatos üveg aljára teszek 3-4 szelet fokhagymát és egy nagyobb szelet gyömbért. A libamájat felszeletelem kb. kisujjnyi vastagságú szeletekre és a csatos üvegbe helyezem a fokhagyma és a gyömbér tetejére.  Megszórom egy csipet Maldon nagy szemű sóval (nem kell túl sok, nehogy a máj megkeményedjen), majd újra két szelet libamájat terítek a csatos üvegbe és kicsit szintén megsózom. Lezárom az üveget és egy magas falú tepsibe vízgőzbe teszem sülni. A tepsit kb.  a csatos üveg magasságának feléig töltöm meg forró vízzel. Beállítom a sütőt 70 fokra és 50 percig vízgőzben sütöm. Kiveszem a sütőből és teljesen kihűtöm, fogyasztásig hűtőben dermesztem meg a libazsírt teljesen.  Pirított kaláccsal és száraz fehér borral tálalom. Mennyei!!!!!!

Maldon nagyszemű só és gyömbér


Libamáj hűtés közben csatos  üvegben. Mivel a sütés után nem nyitottuk fel a csatos üveget, rendesen légmentesre sikerült,így nem feltétlen kell azonnal elfogyasztani, hűtőben két három hétig is elállnak, feltéve, ha meg tudjuk állni a falatozást :-)


Bor ajánló: Malatinszky Csaba Noblesse Chardonnay 2013
Csabáról és borairól bővebben itt olvashattok: Malatinszky Kúria Szerintem az egyik legjobb, ha nem a legjobb borász kis országunkban. Ha Villányban és környékén jártok, ne hagyjátok ki! Előre egyeztetve csoportoknak tart borkóstolást,  menüsorral.  A mi kis csapatunk minden alkalommal megfordul nála!

Nincsenek megjegyzések: