Milla picit betegeskedett tegnap, ezért ő választhatta ki mit süssek neki....pogácsát választott. Szörfözve a interneten találtam rá egy nagyszerű blogra, melyet mindenkinek szívből ajánlok, rengeteg jobbnál jobb recept található Gabi blogjában. Gabriella kalandjai a konyhában
Eredeti receptet az előbbi linken találjátok, én természetesen ZelleiTündi szénhidrátcsökkentett kelt tészta lisztkeverékből készítettem el. Azért imádom Tündi lisztjeit, mert egyrészt nincs semmiféle mellékíze a készített finomságoknak, másrészt mindegyik receptben egy az egyben helyettesíthető a finom liszt (vagy a cukor is) Bármit próbáltam eddig, minden nagyon szuperül sikerült, ettől a pogácsától teljesen elolvadtam, annyira szép és réteges lett és olyan szépen megkeltek és megsültek, hogy talán életem legszebb és legfinomabb pogácsái lettek.
Liszteket itt tudjátok beszerezni: ZelleiTündi lisztek webáruház
Hozzávalók:
Kb. 30-35 db pogácsához
40 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék kelt tésztákhoz
4 dkg élesztő (hozzá 0,5 dl tej és pici fruktóz a futtatáshoz)
1 egész tojás
8 dkg reszelt sajt
20 dkg túró
1,2 dl tejföl
9,5 dkg puha vaj
2-3 teáskanál himalája só (ízlés szerint)
Hajtogatásokhoz
2x8 dkg reszelt sajt
Tetejére:
1 felvert tojás
5 dkg reszelt sajt (parmezán-trappista keveréket használtam)
Tejet a fruktózzal elkeverem, majd langyosra melegítem és belemorzsolom az élesztőt. A lisztet kimérem és szitán átszitálom, hogy minél levegősebb, ezáltal könnyebb legyen a tésztám. A lisztbe belekeverem a sót, hozzáadom az felfuttatott élesztőt, majd következik a túró, a reszelt sajt, a tojás és elmorzsoljuk benne a puha vajat is. Legvégén adagolom hozzá a tejfölt, így biztosan nem lesz sem túl lágy, sem pedig túl kemény a tésztám. Inkább lágyabb, könnyen nyújtható tészta legyen, de ne legyen ragacsos. Jól eldolgozom, majd lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtom úgy, hogy kb. 1 cm vastagságú legyen. Megszórom 8 dkg sajttal, majd összehajtogatom. Először a hosszabbik végét ráhajtjuk úgy, hogy 1/3 rész tészta maradjon szabadon, majd a másik oldalát is behatjuk, végül félbe hajtjuk.
Letakarjuk egy konyharuhával, vagy kelesztőtálban kb. 30 percig pihentetjük. Pihentetés után ismét kinyújtjuk és megismételjük a hajtogatást még egyszer, a sajtszórással együtt. Ismét kelni hagyjuk újabb kb. 30 percig.
Nekem kicsit megdőltek de ettől aztán tényleg szép házias jelleget kaptak. Gabi köszönöm szépen a receptet, engem meggyőzött.
További recepteket itt találtok Gabi fantasztikus blogjából: Gabriella kalandjai a konyhában
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése