Tegnap vendégek voltak nálunk, ezért készültem friss házi pitával, mártogató krémekkel és egy isteni meggyes-cseresznyés Galette-vel (francia pite). Természetesen mindent Zellei Tündi szénhidrátcsökkentett lisztjeiből sütöttem, a pitát kelt tésztához való liszttel, a Pitét pedig a süteményliszttel. ZelleiTündi lisztek beszerzése
Sok sok recept, mind cukormentes és szénhidráttcsökkentett: ZelleiTündi receptek
Hozzávalók túrókrémhez:
15 dkg bio túró
2 evőkanál mascarpone
1 evőkanál eritrit
1 tojás
Hozzávalók meggy dzsemhez:
1/2 kg magozott cseresznye
1/2 kg magozott meggy + 1/2 kg magozott meggy a tetejére díszítésnek
2 evőkanál eritritol
1 evőkanál stevia
Hozzáadjuk a tojást és a hideg vizet és tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.Közben az meggyet kimagozzuk. Ha nincs cukormentes meggy lekvárunk, akkor gyorsan el is készíthető. A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán kinyújtjuk 3 mm vastagságú kör alakra. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a tésztát, majd ráhalmozzuk a túrókrémet, megkenjük a lekvárral úgy hogy a szélén hagyjunk kb. 3 cm tésztát, ami üresen marad. Ráhelyezzük a magozott meggyeket is és megszórjuk eritrittel, majd ráhajtjuk a maradék tésztát az oldalára . 180 C fokos sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt szeleteljük. Aki nem szeretné azonnal fogyasztani, ajánlom, hogy a túrókrém alá tegyen kevés zabkorpát, hogy a nedvességet kicsit felszívja.
Sok sok recept, mind cukormentes és szénhidráttcsökkentett: ZelleiTündi receptek
Pitáról már korábban írtam, itt találjátok:
Galette elkészítéséről már itt írtam:
A tésztát az előző linken talált módon készítettem. Meggyes és cseresznyés dzsemet is készítettem az eperlekvárnak megfelelő recept alapján cukormentesen
Lekvár készítése cukormentesen (Bármilyen gyümölccsel elkészíthető)
Hozzávalók:
a tésztához
22 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
15 dkg hideg vaj/bio margarin
1 tojás
2 evőkanál hideg víz
csipet só
1 evőkanál 4:1 édesítő, ha ropogósabbra, keményebbre szeretnétek a tésztát, akkor 2 ek. eritritolt használjatok
Hozzávalók:
a tésztához
22 dkg Zellei Tündi csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
15 dkg hideg vaj/bio margarin
1 tojás
2 evőkanál hideg víz
csipet só
1 evőkanál 4:1 édesítő, ha ropogósabbra, keményebbre szeretnétek a tésztát, akkor 2 ek. eritritolt használjatok
Az epers Galette-hez képest annyi változtattam, hogy mielőtt a lekvárt rátettem a tésztára, előtte összekevertem túrót-mascarponet-eritritet és egy tojást, tehát egy túrókrémet, erre tettem a lekvárt és a tetejére került a magozott meggy, melyet kis eritrittel megszórtam sütés előtt. A süti szélét felvert tojással kentem meg.
Hozzávalók túrókrémhez:
15 dkg bio túró
2 evőkanál mascarpone
1 evőkanál eritrit
1 tojás
Hozzávalók meggy dzsemhez:
1/2 kg magozott cseresznye
1/2 kg magozott meggy + 1/2 kg magozott meggy a tetejére díszítésnek
2 evőkanál eritritol
1 evőkanál stevia
friss facsart citrom leve 1/2 vagy citromsav 1 tk (szépen megtartja élénk színét tőle)
3:1 Dzsemfix fél tasak
Az omlós tésztához a lisztkeveréket a sóval, édesítővel és a hideg vajjal elmorzsoljuk.
Az eredeti recept negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítővel készült, hogy omlós és puha legyen. Hozzáadjuk a tojást és a hideg vizet és tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.Közben az meggyet kimagozzuk. Ha nincs cukormentes meggy lekvárunk, akkor gyorsan el is készíthető. A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán kinyújtjuk 3 mm vastagságú kör alakra. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a tésztát, majd ráhalmozzuk a túrókrémet, megkenjük a lekvárral úgy hogy a szélén hagyjunk kb. 3 cm tésztát, ami üresen marad. Ráhelyezzük a magozott meggyeket is és megszórjuk eritrittel, majd ráhajtjuk a maradék tésztát az oldalára . 180 C fokos sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt szeleteljük. Aki nem szeretné azonnal fogyasztani, ajánlom, hogy a túrókrém alá tegyen kevés zabkorpát, hogy a nedvességet kicsit felszívja.
Vendég asztal sok sok finomsággal
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése