Ovis családi napra készülök, ezért valami igazán különleges, szépen tálalható, mutatós süteményt szerettem volna készíteni. Mindenképpen pálcikás formára gondoltam, hiszem a gyerekek körében talán a legnépszerűbbek a nyalóka formára hasonlító édességek. (Nem tévedtem, mert percek alatt elfogyott az összes)))))
Első lépésként hétvégén neki láttam házi szilva lekvárt főzni, hiszen most már ragaszkodom a cukormentes saját készítésű változathoz. A gyerekeim imádják a fahéjat így fahéjjal ízesítettem, amitől mennyei illat lepte be szombaton az egész házat, kicsit karácsonyi hangulatot idézve...:-)
Ezt a képet az Oviban készítettem, így festett a nagy fa alatti asztalon a süteményes kompozíció! Annyi dicséretet kaptam, azt hiszem megérte kb. 4,5 -5 órát pepecselni ezekkel a szépségekkel. Fél 11-kor kezdetem hozzá és fél 4-kor végeztem az utolsó sütemény felszalagozásával, úgy hogy aki hozzálát, az szánjon rá sok sok időt!
Első lépésként hétvégén neki láttam házi szilva lekvárt főzni, hiszen most már ragaszkodom a cukormentes saját készítésű változathoz. A gyerekeim imádják a fahéjat így fahéjjal ízesítettem, amitől mennyei illat lepte be szombaton az egész házat, kicsit karácsonyi hangulatot idézve...:-)
Fahéjas szilva lekvár készítése cukormentesen
Gyönyörű szilvákat sikerült a helyi zöldségesnél beszerezni, egy darab rossz sem volt közte.
Hozzávalók:
3 db 3 dl
1 db 5 dl szilva lekvárhoz
1 db 5 dl szilva lekvárhoz
5 kiló szilva (még magozás előtt legyen meg a mennyiség)
3 evőkanál 4:1 negyedannyi ugyanannyi édesítőszer
2 tk. fahéj
A szilvát megmosom, kimagozom, majd darabokra vágom és vastag falú edényben felteszem a 3 evőkanál cukorhelyettesítővel közepes lángon főni. Folyamatosan kevergetem, amíg nem enged levet, majd amikor már elég szaftos, lejjebb veszem alacsony hőfokra, mert legalább 3 órán keresztül lassú tűzön főzzük, amíg az összes lé el nem tűnik és nem kapunk jó ragacsos, sűrű lekvárt. Ekkor bele teszem a fahéjat és még pár percig főzöm vele is.
Az
előzőleg kifőzött üvegekbe szedem még így forrón, ráteszem a kupakot és
fejjel lefelé hagyom kb. 5-10 percig. Száraz dunsztba teszem és
megvárrom, amíg az üvegek teljesen kihűlnek, csak akkor veszem ki
belőle. Ha jól dunsztoltunk, ez akár két három napig is eltarthat. (Egy
nagy fazékba bele bugyoláljuk plédekkel, párnákkal) Erre azért van
szükség, hogy a dzsemünk sokáig elálljon tartósító szer nélkül, így
ilyenkor a befőttek saját belső hőjét használjuk csírátlanításra.
Készítettem már hasonlót, csak almával, a receptet itt találjátok:
Fahéjas szilvalekvárral töltött Pite Pop nyalókák:
ebből a mennyiségből lesz 36 db virág és 14 db szív sütemény
Hozzávalók:
500 gr ZelleiTündi szénhidrátcsökkentett liszt süteményekhez
250 gr vaj
3 db tojás sárga
3 evőkanál púpos tejföl
3 dkg 4:1 Negyedannyi ugyanannyi Édesítő (DiaWellness)
vagy 12,5 dkg eritritol, vagy nyírfacukor
1 cs sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
1 csipet só
Töltelékhez:
1 üveg Házi Fahéjas szilva lekvár
1 tojás a tészta tetejének megkenéséhez
Papír pálcikák Cookori.com Pálcikák papírból
A lisztkeveréket elmorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval együtt
tésztát gyúrunk belőle. Nem szabad, hogy nagyon felmelegedjen a vaj a
kezünktől, mert akkor nem lesz jó a tészta íze és állaga.
Ketté választjuk a tésztát és folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe.
Ebben az esetben én papír szívószálat használtam a virágoknál pálcikának. A lényeg, hogy papírból legyenek, mivel a süteménnyel együtt sülnek...:-)
Beszerzési forrás: Eztettemabolt
vagy 100 darabos papír pálcika beszerezhető itt: Cookori.com
Kiszaggattam a virág formára az szilvás pitéket, közepére fahéjas szilva lekvárt halmoztam, belenyomtam egy pálcikát, majd a kimaradt széleket megkentem a tojással és ráborítottam a második réteg tésztát is, melynek a közepét kerek szaggató formával kilyukasztottam. Egy másik adag tésztát szivecske formára szaggattam és ragasztottam össze a két szivecske formát, miután megtöltöttem szilva lekvárral.
Villa segítségével jól összenyomkodtam a két réteget, hogy sütés közben ne váljanak ketté. Tetejüket megkentem tojássárgával majd 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöm.
Ebben az esetben én papír szívószálat használtam a virágoknál pálcikának. A lényeg, hogy papírból legyenek, mivel a süteménnyel együtt sülnek...:-)
Beszerzési forrás: Eztettemabolt
vagy 100 darabos papír pálcika beszerezhető itt: Cookori.com
Kiszaggattam a virág formára az szilvás pitéket, közepére fahéjas szilva lekvárt halmoztam, belenyomtam egy pálcikát, majd a kimaradt széleket megkentem a tojással és ráborítottam a második réteg tésztát is, melynek a közepét kerek szaggató formával kilyukasztottam. Egy másik adag tésztát szivecske formára szaggattam és ragasztottam össze a két szivecske formát, miután megtöltöttem szilva lekvárral.
Villa segítségével jól összenyomkodtam a két réteget, hogy sütés közben ne váljanak ketté. Tetejüket megkentem tojássárgával majd 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöm.
Ezt a képet az Oviban készítettem, így festett a nagy fa alatti asztalon a süteményes kompozíció! Annyi dicséretet kaptam, azt hiszem megérte kb. 4,5 -5 órát pepecselni ezekkel a szépségekkel. Fél 11-kor kezdetem hozzá és fél 4-kor végeztem az utolsó sütemény felszalagozásával, úgy hogy aki hozzálát, az szánjon rá sok sok időt!
2 megjegyzés:
Kriszta! Mondthatom ezzel a fantasztikus sütivel emelted az óvodai program szinvonalát!
Percek alatt elfogyott, isteni volt, mindenki arról beszélt, hogy vajon ezt a sütit ki hozta? Köszönjük szépen a fáradságos munkádat!!!
Szerintem egy kreatív alkotónak, mint amilyen Te is vagy, ennél az elismerésnél (mármint h gyorsan elfogyott) több nem is kell!
Mégegyszer köszi! ❤️
Köszönöm a kedves szavakat! Tényleg minden fáradtságot megért, ahogy láttam a gyerekek (felnőttek) arcát szaladni egy egy nyalókasütivel! ígérem nem ez az utolsó, amit az ovinak készítettem! Millió puszi mindenkinek!
Megjegyzés küldése